کاشت مو چیست؟

257.jpg3

کاشت مو یک فرآیند جراحی است که اغلب به عنوان یک جراحی کوچک و سطحی تلقی می‌شود، اما اصول اساسی جراحی و استانداردهای اتاق عمل باید به دقت رعایت شود. این عمل باید در یک اتاق عمل استریل در بیمارستان یا مطب مرکز کاشت مو توسط یک پزشک جراح انجام شود یا حداقل باید با اصول اولیه جراحی آشنا باشد. بدلیل اینکه 90% از فرآیند کاشت مو به عنوان یک جراحی صورت می‌گیرد و تنها 10% آن به عنوان یک فرآیند غیرجراحی محسوب می‌شود. همچنین، پزشک باید دارای توانایی مدیریت مشکلات پس از عمل و آگاهی کامل از عوارض احتمالی این عمل باشد که اغلب عوارض آن به صورت عوارض جراحی است. بنابراین، بهترین پزشکان برای انجام کاشت مو، گروه‌هایی از جراحان ماهر هستند. فرآیند کاشت مو شامل دو مرحله اصلی است: برداشت مو و کاشت مو. ابتدا، موها برداشته می‌شوند و سپس در محل مورد نیاز کاشته می‌شوند. فاصله زمانی بین برداشت و کاشت باید کم باشد تا موها در خارج از بدن نگه داشته شوند و احتمال مرگ و میر آن‌ها کاهش یابد. به همین دلیل، تیم‌های پیوند موی ماهرتر و ورزیده‌تر، سرعت انجام عمل را افزایش می‌دهند و احتمال مرگ و میر موها در حین جابجایی را کاهش می‌دهند، به عبارت دیگر، پیوندهای بهتری شکل می‌گیرند.

عوامل ریزش مو

- عوامل تغذیه ای

یکی از شایع ترین علل ریزش موها، عوامل تغذیه ای و به خصوص فقر آهن است، البته کمبود روی، کلسیم و پروتئین و... نیز می توانند باعث ریزش موی سر شوند.-▪ بیماری یا جراحی سخت: ۳ یا ۴ ماه پس از یک بیماری سخت یا جراحی خشن به خاطر استرسی که به وجود می آید ممکن است به طور ناگهانی تعداد زیادی از موها بریزند که البته موقتی است. بیماری هایی مثل دیابت نیز می توانند ریزش مو ایجاد کنند.

- اختلالات هورمونی

اگر مشکل تیروئیدی وجود داشته باشد، چه پرکار و چه کم کار، می تواند باعث ریزش مودر زنان و مردان شود ولی با حل مشکل تیروئید، این مشکل هم حل خواهد شد. شاید تعادل هورمون های زنانه مثل استروژن یا مردانه مثل آندروژن به هم خورده باشد که باز هم می تواند از علل ریزش مو مردان و خانم ها باشد. متعادل کردن این هورمون ها نیز به حل ریزش مو منجر خواهد شد.

- چربی پوست سر

اگر پوست سر چرب باشد یا حتی پوست شوره داشته باشد ممکن است ریزش مو بیشتر شود.

محدودیت های کاشت مو

1- تعداد موهای قابل برداشت ازمنطقه دهنده مو. واضح است که هرچقدرمنطقه دهنده مو درمتقاضی کاشت مو کوچکتر و محدودترباشد تعداد موهای آن هم کمترشده و بالطبع نتیجه پیوند موهم ضعیف ترخواهد بود.

2- کیفیت موهای قابل برداشت ازمنطقه دهنده مو.هرچقدرمو نازک تر و رنگ آن روشن ترباشد میزان پوشانندگی بعد از کاشت مو درآن (نسبت به موهای ضخیم و مشکی) کمتربوده و تراکم کمتری ایجادمی کنند. در ضمن موهای مجعد پوشش بیشتری نسبت به موهای صاف بوجود می آورند و نتیجه کاشت مو بهتری ایجاد میکنند.

3- وسعت منطقه طاس. مشخص است که با افزایش وسعت منطقه طاس(وچون بهرحال تعداد موهای برداشت شده محدوداست) میزان تراکم موهای کاشته شده  درناحیه کاشت مو(یعنی تعداد موها درهرسانتیمترمربع) نیزکاهش می یابد.

روش های کاشت

FUT

در روش کاشت مو FUT باريكه ای از پوست و مو از پشت سر برداشته می شود و محل آن بخيه می شود سپس اين باريكه در زیرمیکروسکوپ به قطعات كوچكی به نام گرافت Graft تقسيم می شود که این گرافتها کاشته می شوند .گرافتهای آماده کاشت در سرم و ظرف مخصوص گرافت های یک تا چهار تار موئی تکنسین ها مشغول آماده کردن گرافت ها زیر میکروسکوپ هستند.

FIT

با استفاده از یک ابزار دقیق، قطعات کوچکی از پوست و مو به نام گرافت از پشت سر بیمار برداشته می‌شود و محل برداشت به صورت سوراخ‌های کوچکی باقی می‌ماند که خود بهبود می‌یابد. روش اصلی و استاندارد در کاشت مو، روش FUT است و روش کاشت مو FIT روش فرعی و جانبی محسوب می‌شود. در جلسه اول کاشت مو، بهتر است از روش FUT استفاده شود، زیرا اولاً در یک جلسه تعداد بیشتری گرافت بدست می‌آید و ثانیاً کیفیت گرافت‌ها بسیار مناسب‌تر از روش FIT است و موهای مناسب جهت خط موی جلوی سر به روش FUT بدست می‌آید نه FIT. روش FUT یک خط بخیه ظریف mm 2-1 در پشت سر بجا می‌گذارد که بسیار خوب زیر موها پنهان می‌شود و روش FIT کم پشتی نامحسوسی در پشت سر باقی می‌گذارد. همچنین، روش FUT نیازمند بخیه زدن و بخیه کشیدن است در حالی که روش FIT بدون برش و بخیه انجام می‌شود.

تفاوت روش FIT  و FUT

تفاوت بین عمل FIT و FUT در روش برداشت مو است و از نظر پیوند مو هیچ تفاوتی ندارند. یکی از مزایای روش کاشت مو FUT، کیفیت بالا و دید کافی برای جداسازی فولیکول‌ها و سرعت عمل در حین انجام عمل است که حدود چهار تا شش ساعت زمان نیاز دارد. از معایب این روش در مقایسه با روش‌های دیگر کاشت مو، می‌توان به محدودیت در ابعاد نوار پشت سر جهت برداشت مو اشاره کرد. یکی از مزایای روش FIT نسبت به روش FUT این است که در این روش محدودیت به لحاظ ابعاد نوار و کشش پوست سر وجود ندارد و نیازی به برش پوست و بخیه نیست. یکی از مهم‌ترین معایب روش کاشت و پیوند موی FIT، احتمال قطع عرضی فولیکول و کیفیت پایین‌تری است که نسبت به روش کاشت و پیوند موی FUT دارد. همچنین، در این روش زمان نسبتاً زیادی برای عمل FIT صرف می‌شود و در نتیجه، ممکن است باعث خستگی بیمار شود.

مراقبت های بعد از کاشت

- بیماران در پایان عمل چند ساعته کاشت مو خسته و کلافه هستند و بدلیل گیجی ناشی از خوردن قرص دیازپام نمی توانند با دقت رانندگی کنند . بنابراین جهت احتیاط توصیه می شود روز عمل اتومبیل به همراه نیاورند و برای بازگشت به منزل یک نفر همراه داشته باشند و یا از آژانس استفاه کنند. - چند ساعت بعد از اتمام عمل بیماران در پشت سر احساس درد می کنند که مربوط به برش جراحی است. این سردرد موقت بوده ظرف یکی دو روز بهبود می یابد. برای تسکین درد می توان از مسکن های معمولی مانند استامینوفن ساده یا کدیین دار و یا از بروفن یاسایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کرد. نکته مهم آن است که کاشت مو باعث سردرد دائمی نمی شود. - لازم است بیماران آنتی بیوتیک تجویز شده را به طور کامل مصرف کنند ولی نیازی به تکرار دوره درمان نیست. - در پایان عمل سر بیمار پانسمان می شود. پانسمان از موهای کاشته شده محافظت کرده و احساس امنیت و راحتی ایجاد می کند.مراقبت از پانسمان به خصوص شب ها موقع خواب خیلی مهم و حساس است. کشیده شدن پانسمان روی پوست سر باعث بیرون آمدن موها از محل کاشت می شود. البته در طول روز هم ممکن است این اتفاق بیافتد مثلا ممکن است سر بیمار موقع سوار شدن به ماشین به در اصابت کند و تعدادی از موهاکنده شود.پانسمان برای محافظت از موهای کاشته شده انجام می شود - چند شب اول لازم است بیماران به صورت 45 درجه (نیمه نشسته) بخوابند. در این وضعیت فشار وریدی و لنفاتیک در سرو گردن کاهش یافته و از تورم پیشانی جلوگیری می شود. برای این منظور کافی است از یک بالش دور گردنی نرم استفاده کنند. خوابیدن به پهلوها نیز ایرادی ندارد. افرادی که عادت دارند روی شکم بخوابند بیشتر دچار ورم پیشانی می شوند. - روز بعد از عمل پانسمان را در کلینیک برداشته و موها با شامپو شسته می شود و مجددا پانسمان می شود.سپس با آموزش هایی که به بیمار داده می شود شامپو کردن موها در منزل ادامه پیدا می کند. با آموزش مختصر افراد می توانند به تنهایی پانسمان شان را در منزل عوض کنند . توصیه می شود بیماران در هفته اول 24 ساعته پانسمان داشته باشند. لازم است پانسمان هر روز عوض شود.

نتایج

در طی ماه اول بعد از عمل موهای کاشته می ریزند در حالیکه ریشه آنها زیر پوست باقی مانده و 4 تا 6 ماه بعد موی جدید از آن رشد خواهد کرد.رشد تمام موهای کاشته شده 9 تا 12 ماه بعد کامل می شود.موهای جدید تمام خصوصیات خود را ازجمله رنگ،بافت، زاویه، جهت رشد حفظ کرده و جریان خون غنی سر باعث برقراری مجدد تغذیه فولیکولهای کاشته شده می شود.