کاشت مو در آقایان
علت ریزش موی مردانه
معمولا بیشتر متخصصان هرچه درباره موها، بهداشت و سلامت آنها گفتهاند، خانمها را مخاطب خود قرار دادهاند و توصیههایی برای آنها داشتهاند. در این مطلب سعی کردهایم مهمترین مسایل مربوط به بهداشت و سلامت موهای آقایان را به صورت موشکافانه مورد بررسی قرار دهیم تا کمکی در این زمینه به آقایان کرده باشیم.
اولین نکتهای که آقایان باید به آن توجه داشته باشند، بهداشت و شستشوی موهاست. موها به ۲گروه خشک و چرب، تقسیم میشوند اما از آنجا که میزان هورمونهای مردانه در بدن آقایان، بسیار بیشتر از خانمهاست، تقریبا بیشتر مردها موهای چربی دارند یا موهای آنها خیلی زودتر از موهای خانمها پس از استحمام، دوباره چرب میشوند.
ریزش مو هم به دلیل مسایل هورمونی و ژنتیکی در آقایان بیشتر از خانمهاست. با این حساب، از یک طرف توصیه میشود آقایان موهای خود را مرتب شستشو دهند تا ظاهری چرب و کثیف پیدا نکنند و از طرف دیگر برای پیشگیری از تشدید ریزش موها توصیه میشود آقایان هنگام شامپو زدن، موهای خود را به شدت و با ضربههای شدید انگشتان، ماساژ ندهند و نمالند. موهای کوتاه مردانه باید با مقدار کمی شامپو و ماساژ ملایم موها شسته شود.
معمولا موهای آقایان بیشتر از خانمها در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دارد. نور آفتاب میتواند به مرور زمان باعث تغییر رنگ و خشک شدن موها شود. به همین دلیل اگر آقایان مجبورند ساعتهای زیادی از روز را زیر نور آفتاب بگذرانند، حتما باید از کلاههای راحت، سبک و لبهدار استفاده کنند.
در طاسی موی مردانه در مردان و زنان، و در افرادی كه دارای اسكارهای (جوشگاه) فاقد مو در سر هستند، و در مواردی برای ایجاد پوشش مناسب در برخی نواحی ابرو یا ریش از این روش پیوند مو میتوان استفاده كرد.
کاشت مو در آقایان
روش جراحی کاشت مو یک فرآیند جراحی است که در آن ریشههای مو از ناحیه اهدای کننده به ناحیهای که دارای ریزش مو یا خالی از مو است منتقل میشوند. این روش اصولاً برای درمان ریزش موی مردانه استفاده میشود و ریشههای مویی که به صورت ژنتیکی در مقابل ریزش مقاوم هستند، به ناحیه مورد نیاز منتقل میشوند. علاوه بر این، این تکنیک برای بازسازی ابرو، مژه، موهای سینه و پوشاندن محل زخمهای ناشی از تصادف یا جراحی مانند کشیدن پوست و پیوند موهای قبلی نیز استفاده میشود. کاشت مو در مردان و زنان با استفاده از این روش متفاوت است.
هر پیاز مو ممکن است ۱ تا ۴ رشته مو را تولید کند. در روشهای پیشرفتهتر، پیازهای مو بهطور کامل بدون دستکاری انتقال داده میشوند که نتیجه آن، ظاهر طبیعیتر موهای کاشته شده است. این روش کاشت مو به نام "Follicular Unit Transplantation" یا بهطور کوتاه "FUT" شناخته میشود. موهای اهدایی به دو روش کاملاً متفاوت جمعآوری میشوند.
متقاضیان کاشت مو
کاشت موی طبیعی برای تمامی افرادی که متقاضی انجام آن باشد امکان پذیر نیست و تنها پزشک متخصص می تواند مشخص کند که آیا فرد کاندید مناسبی برای پیوند مو هست یا خیر. همین طور نتایج عمل نیز در افراد مختلف متفاوت است بهتر بودن نتایج آن بستگی ، بانک مو فرد، نوع موها و میزان ضخامت و رنگ موها، میزان طاسی و وسعت منطقه طاسی و ... دارد .
افراد با مشخصات زیر کاندید مناسبی برای پیوند مو هستند:
مردان مبتلا به ریزش موی هورمونی- ژنتیکی ( Androgenetic alopecia ) که دچار درجات مختلفی از طاسی سر هستند.
خانم هایی که مبتلا به ریزش موی هورمونی – ژنتیکی بوده ودارای موهای کم پشت ویا نازک در مناطق جلوی سر و نواحی مرکزی سر هستند ولی از تراکم موی خوبی در قسمت پشت سر ( ناحیه دهنده ) برخوردار می باشند.
افرادی که دچار ریزش ناحیه ای ابرو و نه کم پشتی آن هستند .
افرادی که به دنبال بعضی بیماری های پوستی ویا صدمات وارده به پوست سر، ابرو یا سبیل و یا عمل جراحی ویا سوختگی در آن نواحی دچار کم پشتی یا طاسی شده اند.
افرادی که به دنبال خالکوبی ابرو و چند سال بعداز آن دچار کم پشتی شدید ویا طاسی ابرو می شوند
افرادی که قبلاً برای باز سازی طاسی وکم پشتی از روش های Flap ویا FUT استفاده کرده واز نمای غیر طبیعی آن نارضایتی دارند.
موارد منع مصرف
اما افرادی با مشخصات زیر کاندید خوبی نیستند:
افرادی که همزمان بانک موی ضعیف و کم، موی نازک و کم پشت و طاسی وسیع دارند، نمی توانند کاندید مناسبی محسوب شوند.
آقایان 18 تا 25 ساله که در دچار ریزش فعال مو هستند بجز موارد خاص با نظر پزشک زیرا با بررسی میزان ریزش موی فعلی آنها پیش بینی گسترش یافتن طاسی در آینده امکان پذیر نمی باشد.
افرادی که مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا هستند قبل از عمل بایستی بیماری آنها کنترل شده باشد. بیماریهای عفونی ومشکلات پوستی قبل ازعمل باید درمان شوند.
موهای مناطق مختلف بدن دارای تفاوت های ساختاری و اساسی با یکدیگرند؛ بنابراین نمی توان از موی هر ناحیه از بدن به جای موی سر استفاده کرد و بهترین مو برای کاشت در مناطق طاس سر، موی ناحیه مشخصی از پشت و اطراف سر است.
سوالات متداول
عمل پیوند مو درد دارد؟
معمولا بیمار طی عمل، دردی احساس نمیكند و یا دردش خیلی کم است. پس از عمل، یك بانداژ توریشكل روی سرش قرار داده میشود تا مانع جابجایی گرافت شود. روز پس از عمل نیز پانسمان تعویض و بانداژ برداشته میشود.
ناحیه پشت سر كه موها از آنجا برداشته میشوند، بخیه زده میشود و بین 7 تا 12 روز پس از عمل، بخیه ها كشیده میشوند و بهبودی، كامل می شود.
عوارض
عوارض پس از عمل کاشت مو بسیار نادر است. احتمال وجود یک احساس کرختی خفیف در ناحیه دهنده یا گیرنده مو وجود دارد که طی 2 تا 8 ماه پس از عمل کاملا برطرف میشود. همچنین، عفونت خفیفی ممکن است در ناحیه گیرنده مو ایجاد شود که به راحتی با تجویز آنتی بیوتیک قابل درمان است. محل برداشتن مو در پشت سر کوچک است و به راحتی با موهای اطراف پوشانده میشود. موهای گرافت شده در جلوی سر هیچ اسکار یا زخمی بر جای نمیگذارند و پس از رویش موهای پیوند شده، کاملا پوشانده میشوند.
در چند روز اول پس از عمل ممکن است ناحیه پیشانی و اطراف چشم ورم کند که ظرف چند روز از بین میرود.
در بعضی بیماران، 4 تا 6 ماه پس از عمل به دلیل پدیده تلوژن افلوویوم، موهای قبلی بیمار ریزش موقت پیدا میکنند. اما در تعداد زیادی از بیماران، 6 تا 8 ماه پس از عمل، ریزش مو قطع میشود و حتی بعضی موهای نازک قبلی بیمار، ضخیمتر میشوند. به همین دلیل، بسیاری از جراحان کاشت مو معتقدند که در صورت داشتن شرایط، عمل کاشت مو هر چه زودتر انجام شود.
مراقبت های بعد از عمل
بعد از عمل، بیمار به مدت 2 تا 3 روز نیاز به مصرف مسکن ملایم دارد. همچنین، باید در این دوره در وضعیت 45 درجه بخوابد تا احتمال تورم پس از عمل کاهش یابد. هر گرافت نیز با یک دلمه بسته میشود که حداکثر طی 10 تا 14 روز پس از عمل میافتد.
احتمال وجود ریزش موهای پیوند شده در ابتدا وجود دارد، اما با توجه به اینکه پیاز مو زنده و سالم است، پس از 3 تا 4 ماه شروع به رشد میکنند و تا ماه هشتم رویش موها کامل میشود. همچنین، موهای پیوند شده تحت تأثیر آنزیم 5 آلفا ردوکتاز نیستند و به هیچ وجه تا آخر عمر ریزش نخواهند داشت.