درمان جای جوش با لیزر

pimples-480x320.jpg300

جوش صورت یکی از شایع‌ترین مشکلات پوستی جوانان است که اغلب به بیماری‌های التهابی پوست تعلق دارد. پس از درمان جوش‌های صورت، ممکن است قرمزی‌های باقی‌مانده به دلیل التهاب پوست و باز شدن رگهای پوست، باقی بمانند. برای درمان این قرمزی‌ها، پزشکان عموما داروهای ضد التهاب و ضد قرمزی تجویز می‌کنند، اما برای کامل از بین بردن این قرمزی‌ها، ممکن است چند ماه درمان مورد نیاز باشد.

یک روش دیگر و بسیار موثر برای از بین بردن قرمزی‌ها و رفع جای جوش، استفاده از لیزر است. لیزرهای خاص با ارسال طول موج مشخص، باعث کاهش التهاب و بسته شدن رگهای گشاد شده می‌شوند. یکی از ویژگی‌های مهم لیزر، عملکرد سریع آن است، به طوری که با انجام یک تا سه جلسه لیزر، قرمزی‌ها به طور کامل از بین می‌روند. همچنین، لیزرهای مورد استفاده برای درمان قرمزی پوست، هیچ آسیبی به پوست نمی‌زنند و تنها باعث تیرگی موقت محل لیزر می‌شوند. اما باید توجه داشت که لیزر جای جوش حتما باید توسط متخصص پوست انجام شود. استفاده از ترکیب درمان‌های دارویی و لیزر نیز می‌تواند تاثیر بیشتری نسبت به هر کدام به تنهایی داشته باشد.

عوامل ایجاد کننده جوش

 ۱- چربی سطح پوست: پوست‌های چرب یکی از عوامل ایجاد آکنه یا جوش صورت می‌باشند.

۲- گروهی از میکروب‌هایی که روی پوست زندگی می‌کنند.

۳- التهابات ایجاد شده روی پوست (در بعضی مواقع)

۴- انسداد مجاری غددی زیرپوستی

سوالات متداول

- زمان انجام لیزر چند دقیقه طول میکشد ؟

برای کل صورت حدودا نیم ساعت ولی اگر درمان جای جوش صورت  با  رادیو فرکونسی همراه لیزر فراکشنال انجام شود برای کل صورت 45 دقیقه انجام لیزر طول میکشد.

-ایا لیزر درد دارد؟

البته درد ان نسبت به نسل قدیمی این لیزر یعنی لیزرCO2 معمولی  خیلی کمتر است  ولی به هر حال درد دارد لذا نیم ساعت قبل از لیزر کرم لیدوکائین اچ 5 درصد یا لیدوکائین پی بر روی پوست مالیده میشود و سپس لیزر انجام میشود در این صورت درد بطور قابل ملاحظه ای کم و کاملا قابل تحمل میشود.

- ایا بعد از لیزر پوست زخم میشود و مراقبت های خاصی نیاز است ؟

بلافاصله بعد از لیزر پوست ملتهب و بروافروخته میشود که با کمپرس یخ یا سرما این التهاب بهتر میشود ، 12 تا 24 ساعت بعد از لیزر محل لیزر حالت افتاب سوختگی پیدا میکند ( قهوه ای سوخته ) و این حالت طی 3 تا 6 روز با پوست اندازی برطرف میشود ، بعد از ان پوست نسبتا شفاف و کمی قرمز ظاهر میشود که این قرمزی خفیف ممکن است 1 تا 3 هفته طول بکشد .

- تاثیر لیزر بر شفاف شدن و چروک و کاهش اسکارهای فرورفته چه زمانی بعد از لیزر شروع و مشخص و بارز میشود؟

دو هفته پس از جلسه اول لیزر پوست، مشاهده می‌شود که پوست نسبتاً شفاف و روشن‌تر شده و با استفاده منظم از کرم‌های ضدآفتاب، هر جلسه لیزر (معمولاً ماهی یک بار) باعث شفاف‌تر شدن پوست می‌شود. در مورد اسکارهای فرورفته و لکه‌های پس از جوش یا لک‌های جای جوش نیز این اثر مشاهده می‌شود و با ادامه جلسات لیزر، عمق چاله‌ها و لک‌های جای جوش کاهش می‌یابد و پوست بهبود می‌یابد. در نهایت، بعد از چهار جلسه لیزر، عمق اسکارها به طور متوسط 60 درصد (از 40 تا 80 درصد کاهش می‌یابد، بسته به عمق اسکارها) کاهش می‌یابد و ظاهر پوست بهبود می‌یابد.

در مورد بهبود چروک‌های صورت یا تقویت پوست‌های شل نیز معمولاً اثرات این تغییرات از جلسه سوم به بعد، یعنی سه تا چهار ماه پس از جلسه لیزر، مشخص می‌شود. این به دلیل آغاز دیرتر فرایند کلاژن‌سازی پس از جلسات لیزر است و همچنین به دلیل اینکه کلاژن‌های جدید زیر پوست برای مدت طولانی (معمولاً حدود دو سال) باقی می‌مانند.

در مورد لیزر فراکشنال (شماره 1)، توضیح داده شد که اگر امواج رادیوفرکونسی یا ار_اف همزمان با لیزر فراکشنال انجام شود، اثرات ضد چروک و تقویت پوست بیشتر خواهد بود.

- ایا این لیزر برای چروگ و تیرگی دور چشم هم مفید است ؟

اگر دور چشم دچار پف شد ید وافتادگی شدید شده باشد و در مشاهده افتادگی پلک فوقانی مشاهده شود تاثیر زیادی ندارد ولی اگر خصوصا پلک تحتانی و اطراف چشم دچار تیرگی و چروک و پف مختصر تا متوسط شده باشد  لیزر بسیار موثر است.

- ایا این لیزر بر روی چین و چروک اخم و پیشانی موثر است ؟

تاثیر بسیار کمی دارد چرا که مکانیسم ایجاد این چروک ها انقباضات عضلانی است در حالیکه اثر لیزر فقط بر روی پوست است لذا در این موارد شخص باید از تزریق بوتاکس برای باز کردن چروک های اخم و پیشانی نزد پزشک بهره مند شود.

- ایا این لیزر بر روی خال ها قهوه ای یا لکه های کم رنگ پوست مثل کک و مک یا منافذ باز پوست هم اثر دارد؟

بر روی خال اثر ندارد ولی بر لکه های افتابی مثل کک و مک و منافذ باز پوست تاثیر خیلی خوبی دارد.در مورد ریسک عفونت اگر شخص سابقه تب خال دارد حتما باید در چند روز اول بعد از لیزر به شخص محلول های ضد عفونی کننده ضد تب خال داد ، در مورد عفونت های میکروبی دیگر بهداشت فرد بسیار مهم است مثل شستشوی دست ، محیطی که فرد زندگی میکند و...... به هر حال اگر لیزر انجام شده عمیق باشد و پزشک بر حسب فاکتورهای مختلف احتمال بروز عفونت بعد از لیزر را بدهد قرص یک کپسول های انتی بیو تیکی و یا حتی قرص های ضد تب خال به مدت حداکثر 5 تا 7 روز تجویز میشود

 - ایا بعد از انجام کامل جلسات لیزر در صورتیکه فرد دچار جای جوش  عمیق باشد میتوان برای تاثیر بیشتر تعداد جلسات را بیشتر کرد ؟

اری ولی بهتر است بعد از 4 جلسه یک دوره 6 تا 12 ماهه به پوست استراحت  داد و مجدد چند ماه بعد یک دوره دیگر لیزر را انجام داد ، یا اینکه بعد از 4 جلسه لیزر اگر در فصل مناسبی قرار داشتیم ( از لحاظ شدت افتاب ) میتوان هر سه تا چهار ماه یک بار یک لیزر عمیق انجام داد.

روش های درمان

روش‌های درمانی اسکارها می‌تواند شامل پیلینگ نقطه‌ای، درم ابریژن، میکرودرم ابریژن، تزریق پرکننده‌ها، درمان با لیزر، جراحی پوست، استفاده از سوزن خاص و پیشگیری از بروز آن باشد.

1- پیلینگ نقطه‌ای: این روش از محلول‌های پیلینگ قوی مانند تری کلرواستیک (TCA) استفاده می‌کند که به تدریج باعث رشد بافت از عمق ضایعه شده و تدریجاً هم سطح پوست را به حالت طبیعی بازمی‌گرداند.

2- درم ابریژن: این روش از دستگاه درم ابریژن برای تراشیدن اسکار تحت بی حسی موضعی استفاده می‌کند. اما به دلیل وابستگی به مهارت پزشک و عوارض احتمالی آن، این روش امروزه کمتر به کار می‌رود.

3- میکرودرم ابریژن: این روش از فرم سطحی‌تر درم ابریژن استفاده می‌کند که از طریق پاشیدن پودر با سرعت زیاد عمل می‌کند و به عنوان جدیدترین روش ترمیم اسکار شناخته می‌شود.

4- تزریق پرکننده‌ها: این روش از پرکننده‌هایی مانند کلاژن و هیالورونیک اسید استفاده می‌کند که معمولاً برای اسکارهای تو رفته موثر نیستند. انتخاب نوع پرکننده با تاییدیه FDA بسیار اهمیت دارد.

5- درمان با لیزر: استفاده از لیزرهای مختلف مانند لیزر Co2 و لیزر Er:YAG برای درمان اسکارها موثر است و لیزرهای فرکشنال همچنین جایگاه ویژه‌ای در این زمینه دارند.

6- جراحی پوست: برخی از اسکارهای فرورفته می‌توانند با استفاده از وسیله‌ای به نام پانچ برداشت شوند و سپس حفره ایجاد شده با بخیه ترمیم می‌شود.

7- استفاده از سوزن خاص: در این روش با استفاده از سوزن خاص، اتصالات زیرجای جوش که موجب پایین کشیده شدن اسکار می شود، بریده می شود و باعث می شود که سطح تورفته اسکار ترمیم شده و هم سطح پوست گردد.

8- مهم ترین روش درمان اسکار، پیشگیری از بروز آن است که با مراجعه سریع به پزشک برای درمانجای جوش و پشتکار در پیگیری درمان امکانپذیر می شود.

مراقبت های بعد از لیزر

روبه‌ رو نشدن با نور مستقیم خورشید در زمانی است که پوست ملتهب است و به ‌طور کامل مداوا نشده است.در این دوره لازم است بیمار از کرم‌ های تجویز شده از سوی پزشک خود استفاده و بعد از طی دو هفته برای معاینه دوباره به پزشک مراجعه کند. البته قبل از لیزر درمانی نیز بیمار باید پزشک را از وضعیت بیماری و جسمانی خود به ‌‌طور کامل آگاه کند و بیمار دو هفته قبل از لیزردرمانی از مصرف کرم‌ ها و داروهایی که باعث التهاب می ‌‌شوند و نیز برنزه شدن، خودداری کند.