درمان تعریق زیاد بدن (زیر بغل،کف دست و پا) با تزریق بوتاکس

تعرق زیاد، یا هایپر هیدروز، یک مشکل جدی و خجالت‌آور است که بسیاری از افراد با آن مواجه هستند. اما خوشبختانه روش‌های موثری برای تشخیص و درمان این مشکل وجود دارد که می‌تواند به آنها کمک کند.

یکی از روش‌های درمانی موثر برای کنترل تعریق زیاد، استفاده از تزریق سم بوتولینوم A یا بوتاکس است، که قبلاً برای درمان چین و چروک پوست استفاده می‌شده است.

بوتولینوم توکسین A یک پروتئین طبیعی است که می‌تواند به طور موقت ترشح ماده‌ای که مسئول فعال‌سازی غدد عرق بدن است را متوقف کند. با مسدود کردن این پیام‌رسان شیمیایی، تزریق بوتاکس می‌تواند تعریق را در محل تزریق متوقف کند. این تزریقات در نواحی کم‌عمق، یعنی زیر سطح پوست انجام می‌شود.

اگرچه تعریق جزئی از عملکرد طبیعی بدن برای کنترل دمای بدن است، اما هر ناحیه از بدن تنها درصد کمی از غدد عرق بدن را دارا می‌باشد. بنابراین، توقف این غدد به طور موقت تاثیر بسیار کمی در تنظیم دمایی بدن دارد. همچنین، تحقیقات نشان داده است که تعریق جبرانی (تعریق در سایر نواحی بدن) پس از این درمان مشاهده نشده است و از این رو نگرانی وجود ندارد.

بنابراین، درمان تعریق شدید در نواحی مختلف بدن، مانند زیر بغل، دست‌ها، پاها، سر و صورت، با استفاده از بوتاکس، یک روش ایمن و موثر است.

چه بخش هایی از بدن را می توان با تزریق بوتاکس درمان کرد؟


زیر بغل

چنانچه از بوتاکس برای درمان تعریق بیش از حد زیر بغل استفاده شود، نتیجه ی حاصل از آن 87% کاهش در تعریق خواهد بود. 2 تا 4 روز پس از درمان، می توان شاهد نتایج آن بود و  تاثیر نهایی آن تا دو هفته قابل مشاهده خواهد بود. به طور معمول تاثیر بوتاکس و عدم تعریق حدود 4 تا 12 ماه ماندگار خواهد بود، اما برخی تحقیقات، تاثیر آن را تا 14 ماه نیز عنوان کرده اند.

کف دست

در مورد تعریق بیش از حد کف دست ها، تحقیقات نشان می دهد که بوتاکس می تواند 80 تا 90 درصد موثر باشد. پس از 6 ماه نیاز به تکرار تزریق وجود خواهد داشت. تزریق بوتاکس برای کاهش تعریق کف دست ها، ممکن است درد و ضعف موقت در دست ها ایجاد کند.

سر و صورت

تزریق بوتاکس به سر و صورت برای درمان تعریق و بهبود ظاهر پوست، کارایی خوبی دارد، اما تکنیک تزریق آن به مهارت بالایی نیاز دارد. بنابراین، بهتر است به متخصصین با تجربه مراجعه کرد. یکی از عوارض جانبی احتمالی تزریق بوتاکس به سر و صورت، به منظور درمان تعریق، عدم تقارن مخصوصاً در ناحیه پیشانی است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که بوتاکس به داخل عضلات صورت جذب شده و توزیع آن ناهمگون شود. با این حال، این عدم تقارن همواره موقت است و در صورت لزوم، با تزریق بوتاکس بیشتر، می‌توان تعادل را برقرار کرد.

کف پا

از بوتاکس می توان برای درمان تعریق بیش از حد کف پا نیز استفاده کرد، اما درد بیشتری طی تزریق به کف پا گزارش شده است وتحقیقات نشان می دهد که تاثیر درمان تعریق کف پا نسبت به سایر بخش های بدن کمتر است؛ در واقع براساس اطلاعات آماری به دست آمده، 50% از مراجعین، از نتایج حاصل از این روش ناراضی هستند.

قبل از  تزریق، هنگام تزریق و پس از تزریق


می‌توان به مطب پزشک مراجعه کرده و تزریق بوتاکس را در زمان کوتاهی انجام داد (یک پزشک با تجربه می‌تواند تزریق به زیر هر دو بغل را در 10 دقیقه انجام دهد). بعد از انجام این روش، محدودیتی در کار کردن و انجام فعالیت‌های تفریحی وجود نخواهد داشت (اگرچه در روز تزریق، باید از انجام ورزش‌های شدید و استفاده از سونا خودداری کرد). در این روش، از یک سوزن بسیار باریک استفاده می‌شود تا مقدار بسیار کمی بوتاکس زیر سطح پوست و به صورت متقاطع به تمام ناحیه تعریق تزریق شود (به شکل شبکه‌ای و تقریباً هر 1 تا 2 سانتی‌متر). تعداد تزریق‌ها، به ارزیابی پزشک از ناحیه تحت درمان بستگی دارد. برای کاهش هر گونه ناراحتی حین تزریق، ممکن است پزشک از تکنیک‌های مختلف بی حسی استفاده کند.

اطلاعات ایمنی مهم


بوتاکس ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند که می تواند زندگی فرد را تهدید کند. پس از تزریق بوتاکس، به محض روبرو شدن با هر کدام از مشکلات زیر، در هر ساعت هفته با پزشک خود تماس بگیرید:

•    مشکلات تنفسی، بلع و صحبت کردن ممکن است به دلیل ضعیف شدن عضلات مرتبط بسیار شدید باشد و به از دست دادن زندگی فرد منجر شود.

•    تاثیر انتشار بوتاکس. تاثیر سم بتولینوم ممکن است نواحی دورتر از ناحیه ی تزریق را تحت تاثیر قرار دهد و علایم شدیدی ایجاد کند از جمله ضعف عضلانی، دوبینی، تاری دید، افتادگی پلک، خشونت صدا یا تغییر یا دست دادن صدا (اختلال صوت)، مشکل در ادا کردن واضح کلمات (اختلال گفتاری)، از دست دادن کنترل مثانه، مشکل تنفسی، مشکل بلع. تاکنون مورد شدیدی از انتشار بوتاکس به نواحی غیر از محل تزریق در مواردی که از تزریق بوتاکس برای تعریق شدید زیر بغل و در دوز توصیه شده استفاده می شود، گزارش نشده است.

در موارد زیر باید از مصرف بوتاکس خودداری کنید:

چنانچه به هر کدام از اجزای بوتاکس آلرژی دارید، و یا تاکنون به هر کدام از سایر سم های بوتولینوم واکنش آلرژیک نشان داده اید، یا در محل تزریق به عفونت پوست مبتلا هستید. 

واکنش های آلرژیک سریع و شدید گزارش شده به سم بوتولینوم

این واکنش ها شامل خارش، بثورات جلدی، تاول های قرمز خارش دار، خس خس سینه، علایم آسم، سرگیجه یا احساس ضعف می باشد. به محض روبرو شدن با هر کدام از این علایم، با پزشک خود تماس بگیرید.

در مورد وضعیت عصبی یا عضلانی خود به طور کامل با پزشک صحبت کنید. مثلا چنانچه به بیماری هایی از جمله  ALS یا لو گریگ، میاستنی گراویس و یا سندرم لامبرت ایتون مبتلا هستید، پزشک را مطلع سازید چون ممکن است با مصرف دوز معمولی بوتاکس، در معرض افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی حاد از جمله اختلال در بلع و تنفس قرار داشته باشید.
در مورد تمامی مشکلات پزشکی خود با پزشک صحبت کنید. برای مثال چنانچه تا کنون به مشکلات خونریزی دچار شده اید، و یا قصد دارید تحت عمل جراحی قرار بگیرید، و یا تاکنون در صورت خود تحت عمل جراحی قرار گرفته اید، چنانچه دارای ضعف عضلات پیشانی هستید، مثل مشکل در بالا بردن ابروها، و یا به هر تغییر غیر طبیعی دیگری در صورت خود دچار هستید. در صورتی که باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید. (احتمال ضرر داشتن بوتاکس برای جنین، هنوز ناشناخته است). چنانچه به نوزادتان شیر می دهید (ورود بوتاکس به شیر مادر هنوز نامعلوم است)

در مورد تمامی داروهایی که مصرف می کنید، با پزشک خود صحبت کنید

برای مصرف هر داروی جدید، پزشک خود را مطلع سازید که قبلا از بوتاکس استفاده کرده اید. چنانچه طی 4 ماه اخیر از سایر محصولات بوتاکس استفاده کرده اید، در گذشته تزریق بوتولینوم انجام داده اید، اخیرا از آنتی بیوتیک تزریقی استفاده کرده اید، شل کننده ی عضلات مصرف می کنید، داروی آلرژی یا سرماخوردگی مصرف می کنید، داروی خواب آور مصرف می کنید، داروهای ضد پلاکت (مانند آسپیرین) و یا ضد انعقاد (تنگ کننده ی عروق) استفاده می کنید، حتما پزشک را مطلع سازید.