جراحی زیبایی گوش (اتوپلاستی)
اشخاصی که گوشهای بزرگ دارند ممکن است اذیت شده و از تجربههای ناخوشایندی در دوران کودکی گزارش دهند. اما خوشبختانه، راهکاری ساده وجود دارد که میتواند بهبودی در ظاهر گوشها به همراه داشته باشد. اتوپلاستی یا جراحی زیبایی گوش یک روش جراحی پلاستیکی است که برای اصلاح گوشهای بیرونزده، بزرگ یا بدشکل انجام میشود. این نوع جراحی ترمیمی میتواند مشکلات زیبایی، نقصهای مادرزادی و بدشکلیهای ناشی از آسیب و تفاوت در شکل و اندازهی گوشها را اصلاح کند. اتوپلاستی میتواند ظاهر بیرونی گوش را در کودکان و بزرگسالان تغییر دهد. این جراحی معمولاً پس از رسیدن گوشها به ۸۵ تا ۹۰ درصد از اندازهی دائمی خود، که معمولاً در سن ۵ یا ۶ سالگی است، انجام میشود تا شکل، اندازه و موقعیت گوشها را ترمیم کند.
دلایل داشتن گوشهای برجسته
گوش بیرونی بطور طبیعی در بغل سر و با زاویه حدود ۲۰ تا ۳۵ درجه قرار گرفته است. در صورتی که این زاویه بیشتر از ۳۵ درجه باشد ظاهری برجسته خواهد داشت.
گوشهای بیرون زده و بزرگ ممکن است در بین اعضای خانواده وجود داشته باشند، اما اغلب بصورت تصادفی مشاهده میشوند. داشتن گوشهای بیرون زده بر شنوایی فرد تاثیری نخواهد گذاشت. این حالت در حدود ۵ درصد از مردم دیده میشود.
این وضعیت به چند دلیل رخ میدهد:
- رشد بیش از حد غضروف: در صورتی که لالهی گوش دارای غضروف بسیار زیادی باشد، ممکن است ظاهر بزرگ و برجستهای به گوش بدهد.
- رشد کمتر از حد طبیعی غضروف: لبهی غضروف در بالای گوش در حین رشد بطور مناسب خم نمیشود. لبهی بیرونی گوش به سمت سر خم نمیشود و به جای آن به طرف بیرون متمایل می گردد.
- آسیب: گوشهای برجسته گاهی اوقات ناشی از آسیبدیدگی میباشند.
متقاضیان جراحی زیبایی گوش
یک کودک یا بزرگسال سالم با گوشهایی بزرگ، برجسته یا بدشکل که تقریباً بطور کامل رشد کردهاند، یک مورد مناسب برای عمل جراحی زیبایی گوش میباشد. هر چند جراح پلاستیک باید مطمئن شود که بیمار انتظارات واقعبینانهای در مورد نتایج عمل دارد. در صورتی که این عمل در سنین پایین انجام شود، غضروف قابل انعطافتر بوده و نتایج بهترین حاصل خواهد شد.
آمادهسازی
هنگامی که با جراح ملاقات میکنید، باید کاملاً بیپرده دغدغهها و دلایل خود را برای انجام جراحی زیبایی گوش با وی در میان بگذارید. موفقیت هر عمل بستگی به صادق بودن بیمار در مورد شرایط، اهداف و جراحیهای پیشین خود دارد.
جراحان وضعیت کلی سلامتی شما را ارزیابی کرده و سابقه پزشکی و نیز داروهای مصرفیتان را نیز مورد بررسی قرار میدهند. سپس جراح تصاویری جهت ثبت در پروندهتان گرفته، گزینههای موجود جهت درمان مشکل خاص شما را مورد بحث قرار داده و آنچه که پس از عمل رخ میدهد و عوارض احتمالی را با اینکه نادر هستند برایتان توضیح میدهد.
در صورت مصرف دارو یا مکملهای گیاهی، احتمالاً باید میزان دوز آنها را تغییر دهید زیرا آسپرین و سایر داروها باعث افزایش خطر خونریزی میگردند. پیش از عمل استفاده از سیگار را قطع کنید و در روز عمل نیز باید یک نفر جهت همراهی با شما در مسیر برگشت به خانه در کنارتان باشد.
روش عمل
عمل جراحی برای اصلاح شکل گوشها بستگی به مشکلات خاص بیمار دارد. برای گوشهای بیرون زده، جراح برشهای کوچکی را در پشت گوشها ایجاد میکند تا بتواند غضروفها را ببرد و شکل آنها را تغییر دهد. سپس گوشها با بخیهها به سر نزدیکتر میشوند. برای اصلاح سایر بدشکلیها، پوست و غضروف از طریق برشهایی در جلوی گوش جدا میشوند. در هر دو صورت، زخمها به سختی قابل مشاهده خواهند بود. جراحی زیبایی گوش کودکان تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و بطور معمول بین دو تا سه ساعت طول میکشد.
بهبودی
بعد از اتمام جراحی زیبایی گوش، هر دو گوش با یک بانداژ سر پوشیده میشوند. این بانداژها دارای پنبههای خالی هستند و به آنها بانداژهای کرکی میگویند. این بخش مهمی از مراقبت پس از درمان، برای موفقیتآمیز بودن دوره بهبودی است، زیرا به جلوگیری از وارد شدن ضربه تصادفی به گوشها کمک میکنند. این بانداژها همچنین گوشها را در محل خود نگه میدارند و از برگشت به حالت اولیه جلوگیری میکنند. بنابراین، با وجود ناراحتی ناشی از وزن این بانداژها، طی چند روز پس از عمل نباید به آنها دست بزنید.
این روش بصورت سرپایی انجام میشود، اما حداقل یک ساعت پس از جراحی زیبایی گوش تحت نظارت قرار خواهید گرفت تا از عدم بروز عوارض اطمینان حاصل شود. از آنجایی که معمولاً از بیحسی موضعی استفاده میشود، در حین دورهی بهبودی حالت تهوع یا استفراغ وجود نخواهد داشت.
پس از جراحی، مقداری درد احساس میشود که با مصرف داروهای مسکن نسخهای یا بدون نسخه قابل تسکین خواهد بود. جراح دستورالعملهایی را در مورد بایدها و نبایدهای پس از جراحی زیبایی گوش به شما توضیح میدهد. برخی داروها مانند داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی ممکن است باعث خونریزی شوند و باید در طول دوره بهبودی پس از عمل از آنها پرهیز شود. همچنین، برخی داروها یا مکملهای طبیعی گیاهی ممکن است موجب افزایش خطر شوند، بنابراین هر گونه داروی مصرفی خود را با جراح مطرح کنید.
عوارض احتمالی
برخی عوارض میتوانند در اثر این عمل رخ دهند که عبارتند از:
- عفونت: در موارد نادر، عفونت پوست و غضروف گوش ممکن است رخ دهد. این عفونت با مصرف آنتیبیوتیک بطور موثری قابل درمان خواهد بود.
- خونریزی: هماتوم یا لختههای خونی میتوانند در زیر پوست گوش شکل بگیرند. ممکن است درد شدید، التهاب و خونریزی در محل زخم وجود داشته باشد. در این صورت باید بانداژها برداشته شوند تا محل زخم و هماتوم درمان شود.
- عوارض بخیه: بستگی به این دارد که بخیهها قابل جذب، تک رشتهای یا بافته شده باشند. کشیدن بخیهها ممکن است گاهی اوقات مشکل باشد.
- بازگشت: گوشها مجدداً برجسته میشوند. گاهی اوقات نیاز به جراحی اصلاحی خواهد بود.
- ظاهر نامطلوب: گاهی اوقات نتایج جراحی ترمیمی یا زیبایی مطابق با آنچه که مد نظر فرد بوده است نمیباشند.
سایر مشکلاتی که ممکن است رخ دهند عبارتند از:
- عدم تقارن: تنظیم حالت گوشها بصورت کاملاً دقیق کار دشواری است.
- اصلاح ناقص: گوشها به حد کافی به سر نزدیک نمیشوند.
- اصلاح بیش از حد: شایعترین عارضه که در آن گوشها بیش از حد به سر نزدیک میشوند.
هزینه
هزینه جراحی زیبایی گوش بسته به محل جراحی، هزینه جراح، شدت ترمیم مورد نیاز و غیره متفاوت خواهد بود. از آنجایی که جراحی زیبایی گوش اغلب به عنوان جراحی ترمیمی تلقی میشوند ممکن است شرکتهای بیمه هزینهی آن را پوشش ندهند.