جراحی زیبایی گوش
جراحی زیبایی گوش یا اتوپلاستی، بمنظور رفع بدشکلی های لاله گوش انجام میشود. در برخی موارد جراحی برای بازسازی انجام میشود مثلا اگر به علت حادثه یا برداشتن تومورقسمتی یا تمام لاله گوش برداشته شود.
اولین بار جراحیهای لالهٔ گوش توسط جراح گوش هندی سوشروتا در ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح انجام شد. عمل زیبایی گوش از قرن ۱۹ شروع شد و روشهای گوناگونی تاکنون ابداع شده است.
در جراحیهای زیبایی مهمترین و شایعترین مورد برجسته بودن لاله گوش است که به آن گوش خفاشی هم میگویند. گاهی اوقات ایرادات دیگری همچون نامساوی بودن دو گوش یا گوشهای بزرگ وجود دارد.
حدود ۵% مردم گوشهای برجسته دارند که ۶۰% آنان سابقه فامیلی مثبت دارند. خوشبختانه این مساله هیچ ارتباطی با داخل گوش نداد و فرد ایرادی از نظر شنوأیی ندارد.
بافت مهم درلاله گوش غضروف است که به آن استحکام میبخشد وروی آنرا پوستی نازک می پوشاند. اشکالات این غضروف باعث عمده ناهنجاری هاست.
شاید هیچ خصوصیت دیگری در صورت به اندازه گوشهای برجسته جلب توجه نکند. برخلاف ایرادات دیگر مثل بدشکلیهای بینیاینجا بچهها مورد اصلی هستند. این کودکان تا سنّ ۵-۶ سالگی مشکل زیادی ندارند ولی از زمانی که وارد مدرسه میشوند مورد تمسخر بچههای دیگر قرار میگیرند. لقبهایی چون گوش خفاشی یا بادبزنی یا میکی ماوس باعث ناراحتی و از دست رفتن اعتماد بنفس این کودکانمیشود. به همین دلیل مهمترین کاندیدای عمل جراحی زیبایی گوش هستند.
بزرگسالان هم ممکن است خواهان این عمل شوند. برجستگی بیش از حد، بزرگی و یا غیر همگون بودن دو لاله گوش از دلایلیست که بالغین را تشویق به عمل جراحی زیبایی گوش میکند.
به دو دلیل بهتر است جراحی در سنین پایینتر انجام شود یکی به علت اثرت روانی این ناهنجاریست که هر چه بیشتر بگذرد فرد را بیشتر آزرده مکیند.دلیل دوم اینست که با افزایش سنّ غضروفها سفت تر شده و جراحی را مشکل تر میکنند.
تكنيك :
محل برش برای جراحی زیبایی لاله گوش، پشت لاله گوش است. در این عمل، غضروف لاله گوش به حالت اولیه برنمیگردد تا از برگشت آن به شکل قبلی جلوگیری شود. این کار با تراشیدن پشت غضروف لاله گوش در قسمتهای مورد نیاز و استفاده از بخیههای چین و شکنجهای مربوطه انجام میشود. سپس برش پوستی دوخته میشود تا جای برش پس از عمل قابل رویت نباشد.
هدف اصلی از این جراحی، نزدیک کردن لالههای گوش به سر و قرینه بودن آنهاست. در صورتی که لالههای گوش غیرقرینه باشند، میتوان هر گوش را به اندازه متفاوتی به سر نزدیک کرد یا حتی فقط یک گوش را جراحی کرد تا در نهایت هر دو گوش قرینه باشند. اگر نرمی گوش نیز نیاز به تغییر داشته باشد، میتوان آن را کوچکتر کرد یا از برجستگی آن کاست.
بهترين زمان براي درمان نقايص مادرزادي گوش چه سني است؟
در اغلب موارد، جراحي زيبايي نقايص مادرزادي گوش از شش سالگي به بعد توصيه ميشود.
پس از اين عمل نياز به چه مراقبتهاي خاصي است؟
پس از انجام عمل زیبایی گوش، مراقبتهای بعد از عمل بسیار اهمیت دارد. ابتدا پانسمان نرمی در محل عمل قرار داده و سر بیمار با باند بسته میشود. سپس بعد از برداشتن پانسمان، بیماران توصیه میشود که برای یک تا چند هفته، به ویژه در شبها، باند کشی روی گوشهای جراحی شده انجام دهند. درد ناشی از عمل معمولاً با مسکنها کنترل میشود. بعد از یک هفته، کودکان میتوانند به مدرسه و بزرگسالان میتوانند به محل کار خود بروند. خونریزی و تورم ناشی از عمل نیز پس از مدت کوتاهی برطرف میشود. بیماران عموماً توصیه میشود که پس از جراحی تا دو هفته به پشت بخوابند تا به گوشها فشار نیافتد. برخی از افرادی که جراحی زیبایی لاله گوش را انجام دادهاند، ممکن است احساس کنند که غضروف به مقدار لازم به سمت عقب کشیده نشده است. در این موارد، ممکن است یک جراحی کوچک ثانویه برای رضایت بیشتر بیمار انجام شود.